Blog - Τα Νέα μας | 16-07-2020

Από τον αμπελώνα στο ποτήρι – Η χρήση του πεπιεσμένου αέρα στην Οινοπαραγωγή

Από τον αμπελώνα στο ποτήρι – Η χρήση του πεπιεσμένου αέρα στην Οινοπαραγωγή

Στο σημερινό μας άρθρο δεν θα αναφερθούμε στον δύσκολο δρόμο του κρασιού, που για να φθάσει από το αμπέλι στο ποτήρι μας, αμπελουργοί, οινολόγοι και εργάτες του κρασιού έχουν αφιερώσει προσωπικό μόχθο και επιμέλεια, από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, μέχρι το σωστό σερβίρισμά του. Θα κάνουμε λόγο για τον πολύπλοκο δρόμο της παραγωγικής διαδικασίας του κρασιού και, συγκεκριμένα, πώς διευκολύνεται με τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες. 

 

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία της αμπελουργίας έχει κληροδοτηθεί από την αρχαία Ελλάδα σχεδόν αυτούσια μέχρι σήμερα, η παραγωγική όμως διαδικασία και η εμφιάλωση έχουν πλέον εκσυγχρονιστεί.

 

Πίσω λοιπόν από όλους τους πολύπλοκους σταθμούς της διαδρομής του κρασιού, και για να καταλήξει το προϊόν αυτό, το «θεϊκό νέκταρ» όπως το αποκαλούν, ως απόλαυση στον ουρανίσκο του καταναλωτή, κρύβεται ο πιο δυναμικός ίσως «παίχτης» από όλους, και αυτός δεν είναι άλλος από τον πεπιεσμένο αέρα, που παρέχεται από αεροσυμπιεστές-φυσητήρες και τροφοδοτεί τις γεννήτριες παραγωγής αζώτου.

 

Πώς συμβάλλουν οι αεροσυμπιεστές, οι γεννήτριες αζώτου και οι φυσητήρες καθοριστικά στην οινοπαραγωγή;

 

  • Οι γεννήτριες αζώτου παρέχουν άζωτο υψηλής καθαρότητας, που απομακρύνει το οξυγόνο από το μπουκάλι με το κρασί, διασφαλίζοντας έτσι την φρεσκάδα του.
  • Οι αεροσυμπιεστές, με τον πεπιεσμένο αέρα που παράγουν, κινούν την εμφιαλωτική μηχανή, επικολλούν τις αυτοκόλλητες ετικέτες, σφραγίζουν τις φιάλες, παλλετοποιούν κ.ο.κ.
  • Η γεννήτρια αζώτου παρέχει αέριο άζωτο με τη μορφή πολύ ψιλών φυσαλίδων, που συμβάλλει στην απομάκρυνση του διαλυμένου οξυγόνου.
  • Στη σύγχρονη μηχανοποιημένη παραγωγή οίνου, οι αεροσυμπιεστές μαζί με τις γεννήτριες αζώτου, το πιεστήριο σταφυλιών και ένας ασκός («μπαλόνι») αντικαθιστούν τη δύσκολη παραδοσιακή μέθοδο του πατήματος των σταφυλιών με τα πόδια. Μόλις γεμίσει το πιεστήριο με τα σταφύλια, με τη βοήθεια του πεπιεσμένου αέρα, συνθλίβονται τα σταφύλια πιέζοντας τα ενάντια στη μια πλευρά της δεξαμενής δημιουργώντας εξαγωγή του χυμού των σταφυλιών μέσω των διατρήσεων.
  • Κάποια μεγάλα οινοποιεία έχουν την ευχέρεια να χρησιμοποιούν αυτόνομη μονάδα επεξεργασίας και διαχείρισης των παραγόμενων λυμάτων, με κύρια πηγή κατανάλωσης ενέργειας στο σύστημα αερισμού των λυμάτων με οξυγόνο κατά τη δευτεροβάθμια επεξεργασία. Στη δεξαμενή δευτεροβάθμιας επεξεργασίας (ή δεξαμενή αερισμού) των λυμάτων, η κατάλληλη ποσότητα οξυγόνου παρέχεται μέσω ενεργειακά αποδοτικών συγκροτημάτων φυσητήρα και διαχυτών που τοποθετούνται στον πυθμένα της δεξαμενής αερισμού και παράγουν λεπτές φυσαλίδες αέρα για την πλέον αποδοτική οξυγόνωση του λύματος.

 

Η εταιρεία ΜΙΧΟΣ Α.Ε. έχει τοποθετήσει πλήθος συστημάτων παραγωγής πεπιεσμένου αέρα και γεννήτριες αζώτου, καθώς και φυσητήρες αερισμού και διαχύτες αερισμού σε οινοποιεία τα οποία υποστηρίζει με 24/7 τεχνική κάλυψη διασφαλίζοντας την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Άλλα σχετικά με:

Εμπιστεύονται την ΜΙΧΟΣ Α.Ε.

Έδρα: (Χάρτης) Θέση Κύριλλος Αττική Οδός - Έξοδος 4 (Κόμβος Ασπροπύργου) 19300 Ασπρόπυργος Αττικής T : +30 2106774280 F : +30 2106775533 Email : info@michos.gr

Service Center Αθήνα: (Χάρτης) Θέση Κύριλλος Αττική Οδός - Έξοδος 4 (Κόμβος Ασπροπύργου) 19300 Ασπρόπυργος Αττικής T : +30 2106774280 T(24/7) : +30 2100101616 Email : info@michos.gr

Service Center Θεσσαλονίκη: (Χάρτης) ΒΙ.ΠΕ.Θ. Α2 - Ο.Τ. 61 57022 Σίνδος, Θεσσαλονίκη T +30 2310948565 F +30 2310948565 Email: info@michos.gr

cron