Blog - Τα Νέα μας | 26-02-2021

Πώς μπορώ να αυξήσω την απόδοση του πεπιεσμένου αέρα της εγκατάστασής μου

Πώς μπορώ να αυξήσω την απόδοση του πεπιεσμένου αέρα της εγκατάστασής μου

Αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα κόστη της βιομηχανικής παραγωγής είναι ο πεπιεσμένος αέρας.

 

Υπολογίζεται ότι από το συνολικό κόστος ενέργειας μιας εγκατάστασης περίπου 12% έως 40% προέρχεται από την χρήση πεπιεσμένου αέρα. Αυτό σημαίνει ότι η ανεύρεση καινοτόμων μεθόδων για την αύξηση της απόδοσης του συστήματος παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής του πεπιεσμένου αέρα, έστω μικρή, μπορεί να αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας (και άρα κόστους) μακροπρόθεσμα.

 

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξει κανείς στο σύστημά του πεπιεσμένου αέρα;

Σημεία ελέγχου όπως η εξάλειψη διαρροών, οι έλεγχοι κατανάλωσης αέρα, οι ζώνες πτώσης πίεσης και η μείωση των άεργων (άφορτων) ωρών λειτουργίας είναι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας - αλλά υπάρχουν πολλές επιπλέον ενέργειες που μπορείτε να προβείτε προς τον σκοπό αυτό. 

 

Εάν σας ενδιαφέρει να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματός πεπιεσμένου αέρα και να μειώσετε το κόστος ενέργειας, μπορείτε να εξετάσετε τα παρακάτω:

 

1. Ανάκτηση θερμότητας 

 

Γιατί σπαταλάμε τη θερμότητα ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί; Η δυνατότητα ανάκτησης θερμότητας από τη λειτουργία των αεροσυμπιεστών είναι μια σημαντική πηγή για την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι αεροσυμπιεστές εκλύουν θερμότητα, η οποία διαχέεται στην ατμόσφαιρα μέσω του συστήματος ψύξης και της ακτινοβολίας εάν δεν αξιοποιηθεί. Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να ανακτηθεί εξαρτάται από το μέγεθος του αεροσυμπιεστή και τις ώρες λειτουργίας του, συνήθως η εξοικονόμηση ενέργειας με την ανάκτηση θερμότητας κυμαίνεται μεταξύ 70% για τους λιπαινόμενους κοχλιοφόρους αεροσυμπιεστές  και έως 94% για τους oil-free υδρόψυκτους κοχλιοφόρους αεροσυμπιεστές. Η θερμότητα αυτή που ανακτάται από τον πεπιεσμένο αέρα μπορεί να αξιοποιηθεί για την θέρμανση ζεστού νερού προς χρήση σε καλοριφέρ ή για τη θέρμανση του χώρου εργασίας και του χώρου της παραγωγής. Επιπλέον, η ανάκτηση θερμότητας ελαχιστοποιεί και τις ανάγκες εξαερισμού του χώρου εγκατάστασης των αεροσυμπιεστών.  

 

2. Κατάλληλο μέγεθος εξοπλισμού πεπιεσμένου αέρα

 

Βεβαιωθείτε ότι το μέγεθος του εξοπλισμού πεπιεσμένου αέρα είναι το σωστό για την εγκατάσταση σας. Η επιλογή αεροσυμπιεστή μη κατάλληλου μεγέθους ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα της παραγωγής και σε αυξημένο κόστος λόγω της σπατάλης ενέργειας. 

 

Για την επιλογή του κατάλληλου αεροσυμπιεστή, λάβετε υπόψη τα εξής:

 

  1. Το είδος της εφαρμογής σας
  2. Πόσο πεπιεσμένο αέρα  χρησιμοποιεί η εγκατάστασή σας (καταναλώσεις)
  3. Την ελάχιστη πίεση που απαιτείται μέσα στην εγκατάσταση
  4. Εάν υπάρχει απαίτηση σε καθαρό, ξηρό αέρα (ποιότητα αέρα βάσει ISO)
  5. Ώρες ετήσιας λειτουργείας του αεροσυμπιεστή
  6. Πόσες βάρδιες έχει η παραγωγή ανά ημέρα
  7. Εάν υπάρχει διακύμανση της ζήτησης σε αέρα μεταξύ των ωραρίων
  8. Εάν προβλέπεται μελλοντική επαύξηση αναγκών ή επέκταση της γραμμής παραγωγής

 

Εφόσον στην επιλογή του αεροσυμπιεστή έχετε λάβει υπόψη τα παραπάνω, τότε είστε βέβαιος ότι έχετε επιλέξει τον σωστό συμπιεστή, με βάση όχι μόνο το αρχικό κόστος, αλλά και το χαμηλότερο συνολικό κόστος κύκλου ζωής.

 

3. Νέες τεχνολογίες αεροσυμπιεστώνiConn Technology compressed air

 

Επειδή οι αεροσυμπιεστές είναι μακροπρόθεσμες επενδύσεις που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιχείρησή σας για τα επόμενα χρόνια, μελετήστε τις νέες τεχνολογίες αεροσυμπιεστών. Η ανάγκη για αλλαγή αεροσυμπιεστών σημειώνεται κάθε 7-10 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι αρχικές κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι μόνο ένα ποσοστό του συνολικού κόστους του αεροσυμπιεστή σας. Μην ξεχνάτε ότι τουλάχιστον το 70% του κόστους κύκλου ζωής του αεροσυμπιεστή σας δύναται να μειωθεί μέσω συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, της σωστής επιλογής αεροσυμπιεστή/ών βάσει του προφίλ ζήτησης της παραγωγής σας, και μέσω του σωστού κεντρικού ελέγχου αυτών ώστε να λειτουργούν με τον πιο αποδοτικό τρόπο (πχ. εναλλαγή λειτουργίας αεροσυμπιεστών και ξηραντήρων μέσω του συστήματος SmartAir master του οίκου CompAir).

  

4. Αναβάθμιση του υφιστάμενου αεροσυμπιεστή

Με βάσει την πιο πρόσφατη τεχνολογία που μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό έως και 25%.

 

Εάν έχετε ένα παλαιό ή χαμηλής ενεργειακής απόδοσης αεροσυμπιεστή, το κόστος αντικατάστασης με ένα νέο ενεργειακά αποδοτικό αεροσυμπιεστή είναι συχνά οικονομικότερο από το υφιστάμενο κόστος λειτουργίας.iConn Technology compressed air Ένας νέος σύγχρονος αεροσυμπιεστής με τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου (controller) και με ΙΕ3/4 ενεργειακής κλάσης  ηλεκτροκινητήρα θα συνεισφέρει στο στόχο σας από τη πρώτη ημέρα. Μόνο η αναβάθμιση με τελευταίου τύπου ηλεκτρονικό  πίνακα(controller) θα σας επιτρέψει να επωφεληθείτε από την πιο προηγμένη διαχείριση ελέγχου του συμπιεστή, μειώνοντας τις ώρες  λειτουργία χωρίς φορτίο με αποτέλεσμα την υψηλότερη απόδοση.

 

5. Διασφαλίσετε ότι έχετε τον κατάλληλο τύπο αεροσυμπιεστή

 

Πολλές εφαρμογές στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, ηλεκτρονικών ειδών, αυτοκινητοβιομηχανίας, κλωστοϋφαντουργίας και φαρμακευτικών προϊόντων υπάρχει απαίτηση σε αέρα απαλλαγμένου από λιπαντικό (Λάδι, Σιλικόνης), καθώς η έλλειψη ελαίου και σωματιδίων εγγυάται την ακεραιότητα και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων (συχνά ορίζονται ως Class 0-Silicon free). Η τεχνολογία πεπιεσμένου αέρα απαλλαγμένου ελαίου PureAir του οίκου CompAir συμβάλει στην αποφυγή δαπανηρών αντικαταστάσεων φίλτρων γραμμής, απαλείφει το κόστος επεξεργασίας συμπυκνωμάτων ελαίου, μειώνει την απώλεια ενέργειας από την πτώση πίεσης στα φίλτρα, και ιδιαίτερα σε εφαρμογές τροφίμων και ποτών δεν απαιτείται πλέον η χρήση ακριβών λιπαντικών ποιότητας κατάλληλης για τρόφιμα.

Επίσης εάν έχετε μεγάλες ανάγκες σε πεπιεσμένο αέρα (υψηλή παροχή), μπορείτε να εξετάσετε την επιλογή ενός φυγοκεντρικού συμπιεστή, καθώς προσφέρει ενεργειακή απόδοση σε εφαρμογές που παρουσιάζουν ένα σταθερό φορτίο. Αυτός ο τύπος αεροσυμπιεστή είναι επίσης ιδανικός για παροχή πεπιεσμένου αέρα βάσης σε μικτές εγκαταστάσεις με κοχλιοφόρους αεροσυμπιεστές ρυθμιζόμενων στροφών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, βεβαιωθείτε ότι έχετε τον σωστό τύπο αεροσυμπιεστή, ανάλογα την εφαρμογή σας.

 

6. Εξετάστε τη χρήση αεροσυμπιεστή ρυθμιζόμενων στροφών (inverter)

 

Οι περισσότερες παραγωγικές διαδικασίες  απαιτούν διαφορετικά επίπεδα ζήτησης σε πεπιεσμένο αέρα και σε διαφορετικές περιόδους, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι ο αεροσυμπιεστής λειτουργεί χωρίς φορτίο ή σε αδράνεια (δεν παράγει συμπιεσμένο αέρα) για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εδώ μπορούν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος, ένας αεροσυμπιεστής σταθερής ταχύτητας μπορεί να αντικατασταθεί από έναν με μεταβλητής ταχύτητας κίνηση, καθώς παράγει πεπιεσμένο αέρα μόνο όταν αυτό απαιτείται. Αυτό ελαχιστοποιεί επίσης τη λειτουργία εκφόρτωσης του συμπιεστή, που ως γνωστό σπαταλά ενέργεια. Σε τέτοιες εφαρμογές, ένας αεροσυμπιεστής ρυθμιζόμενων στροφών περίπου εξοικονομεί 35% ενέργεια σε σχέση με τον αντίστοιχο αεροσυμπιεστή σταθερών στροφών.

 

7. Τακτική Προληπτική Συντήρηση

Πέρα από όλα τα παραπάνω, μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε το σύστημά  πεπιεσμένου αέρα είναι να επενδύσετε σε τακτική προληπτική συντήρηση!

 

Αυτό θα διατηρήσει την απόδοση του νέου αεροσυμπιεστή σας ή θα βελτιώσει την απόδοση μιας παλαιότερης υφιστάμενης μονάδας. Ταυτόχρονα, μέσω της τακτικής συντήρησης ελαχιστοποιείται η πιθανότητα έκτακτης βλάβης του εξοπλισμού πεπιεσμένου αέρα που οδηγεί σε υψηλά κόστη λόγω των διαφυγόντων κερδών από το σταμάτημα της παραγωγής.

 

Άλλα σχετικά με:

Εμπιστεύονται την ΜΙΧΟΣ Α.Ε.

Έδρα: (Χάρτης) Θέση Κύριλλος Αττική Οδός - Έξοδος 4 (Κόμβος Ασπροπύργου) 19300 Ασπρόπυργος Αττικής T : +30 2106774280 F : +30 2106775533 Email : info@michos.gr

Service Center Αθήνα: (Χάρτης) Θέση Κύριλλος Αττική Οδός - Έξοδος 4 (Κόμβος Ασπροπύργου) 19300 Ασπρόπυργος Αττικής T : +30 2106774280 T(24/7) : +30 2100101616 Email : info@michos.gr

Service Center Θεσσαλονίκη: (Χάρτης) ΒΙ.ΠΕ.Θ. Α2 - Ο.Τ. 61 57022 Σίνδος, Θεσσαλονίκη T +30 2310948565 F +30 2310948565 Email: info@michos.gr

cron