Blog - Τα Νέα μας | 15-02-2021

Φυσητήρες τύπου «Roots» – Τι είναι;

Φυσητήρες τύπου «Roots» – Τι είναι;

Οι φυσητήρες τύπου Roots, ευρέως γνωστοί ως «roots blowers» στη διεθνή αγορά, είναι λοβοειδείς περιστροφικοί φυσητήρες θετικής εκτόπισης (PD), που σχεδιάστηκαν στα τέλη του 1850 από τους Αμερικανούς εφευρέτες και αδελφούς Francis Marion και Philander Roots.

 

Εν συνεχεία, το 1860, ο φυσητήρας αυτού του τύπου με δύο λοβούς κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δόθηκε στο συγκεκριμένο προϊοντικό σχεδιασμό η ονομασία Roots με αρχική εφαρμογή σε υψικαμίνους και άλλες βιομηχανικές εφαρμογές. 

 

Αρχή λειτουργίας των λοβοειδών φυσητήρων τύπου «Roots»

 

Οι σύγχρονοι λοβοειδείς φυσητήρες θετικής εκτόπισης είναι ξηρού τύπου, πιστοποιημένης τεχνολογίας oil-free, αερόψυκτοι, που αποτελούνται από δύο ή τρεις ρότορες (πιο εξελιγμένης τεχνολογίας) που περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Το αέριο μέσο εισχωρεί από το στόμιο εισόδου στο χώρο συμπίεσης εσωτερικά του φυσητήρα.Roots Blower drawing artboard

 

Η χρονική περιστροφή των λοβών κατευθύνει το εισερχόμενο αέριο στα τοιχώματα του θαλάμου και έτσι δημιουργεί τη λεγόμενη «κατεύθυνση ροής αερίου». Σε αυτό το σημείο της εισόδου, υπάρχει ακόμα ατμοσφαιρική πίεση στους θαλάμους μεταξύ λοβών και κελύφους του φυσητήρα.

 

Μόλις ο πρώτος λοβός περάσει το άνοιγμα από την πλευρά της εξόδου ή υπερ-πίεσης, ο ίδιος όγκος αέρας πλέον «σπρώχνεται»  για να περάσει στο στόμιο εξόδου όπου επικρατεί υψηλότερη πίεση. Αυτό ονομάζεται ισοχωρική συμπίεση του αερίου μέσου. Ταυτόχρονα, οι ρότορες σφραγίζουν ο ένας τον άλλον προς τα μέσα, το οποίο εμποδίζει την αντιστροφή της ροής από την έξοδο (πλευρά υψηλής πίεσης) πίσω στην είσοδο (πλευρά χαμηλής ή ατμοσφαρικής πίεσης).

 

Ο λοβοειδής φυσητήρας θετικής εκτόπισης λειτουργεί με βάση την αρχή της ισοχωρικής συμπίεσης και συνεπώς είναι ένα ογκομετρικό μηχάνημα.

 

Μέσω των λοβών προσδίδεται σε ένα συγκεκριμένο όγκο αερίου η απαραίτητη μηχανική ενέργεια για να διοχετευθεί το αέριο αυτό από την ατμοσφαιρική πίεση σε ένα δίκτυο που επικρατεί υψηλότερη πίεση. Ο όγκος του αερίου που διοχετεύεται στην έξοδο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (παροχή αερίου) είναι σταθερός για τις ίδιες συνθήκες λειτουργίας και μειώνεται λίγο εάν αυξηθεί η πίεση στην έξοδο του φυσητήρα ανάλογα με την ογκομετρική απόδοση του φυσητήρα.

 

Τρίλοβοι φυσητήρες εξελιγμένης τεχνολογίας

 

Οι φυσητήρες περιστρεφόμενων λοβών του οίκου Robuschi διαθέτουν ρότορες τριών λοβών, εξελιγμένης τεχνολογίας, με βελτιστοποιημένο προφίλ και ειδικά διαμορφωμένα διάκενα για τη μέγιστη δυνατή ογκομετρική απόδοση.Roots blower_blog

 

Το κέλυφος εσωτερικά από την πλευρά της εξόδου κατάθλιψης διαθέτει πατενταρισμένο σύστημα Low Pulse, με ειδική διαμόρφωση για την εξομάλυνση των παλμικών πιέσεων και επομένως θορύβου, κραδασμών αλλά και φαινομένων συντονισμού.

 

Η εταιρεία μας έχει μακρά εμπειρία 30 ετών στην προμήθεια, προληπτική συντήρηση και πλήρη ανακατασκευή λοβοειδών φυσητήρων θετικής εκτόπισης, έχοντας πλέον περισσότερες από 2000 επιτυχημένες επισκευές στο ιστορικό μας.

 

Για οποιαδήποτε απορία, τεχνική διευκρίνηση ή διαστασιολόγηση φυσητήρα έχουμε την τεχνογνωσία να σας βοηθήσουμε.

 

Άλλα σχετικά με:

Εμπιστεύονται την ΜΙΧΟΣ Α.Ε.

Έδρα: (Χάρτης) Θέση Κύριλλος Αττική Οδός - Έξοδος 4 (Κόμβος Ασπροπύργου) 19300 Ασπρόπυργος Αττικής T : +30 2106774280 F : +30 2106775533 Email : info@michos.gr

Service Center Αθήνα: (Χάρτης) Θέση Κύριλλος Αττική Οδός - Έξοδος 4 (Κόμβος Ασπροπύργου) 19300 Ασπρόπυργος Αττικής T : +30 2106774280 T(24/7) : +30 2100101616 Email : info@michos.gr

Service Center Θεσσαλονίκη: (Χάρτης) ΒΙ.ΠΕ.Θ. Α2 - Ο.Τ. 61 57022 Σίνδος, Θεσσαλονίκη T +30 2310948565 F +30 2310948565 Email: info@michos.gr

cron